От София и Русе до Сан Франциско. Българин покори Силициевата долина

...
От София и Русе до Сан Франциско. Българин покори Силициевата долина
Коментари Харесай

Българин е сред създателите на приложение, което е във всеки втори смартфон в света

От София и Русе до Сан Франциско. Българин покори Силициевата котловина и сътвори приложение, което е във всеки втори смарт телефон в света. Какво е да напуснеш извънредно добре платена и влиятелна работа в Гугъл, с цел да стартираш собствен бизнес. Забележителният път на Момчил Кюркчиев към Силициевта котловина стартира от София и Русе. Днес той е измежду основателите на програмен продукт, който усъвършенства успеваемостта на мобилни приложения. Преди години е бил измежду едвам 20-те инженери, които отговаряли за поддръжката на търсачката Гугъл. 

" Компанията, която ни купи има още по-голяма публика, тъй като те имат мобилни приложения в Индия, Югоизточна Азия, Латинска Америка. Може би два от всеки три телефона сега имаt мобилно приложение, което има наш програмен продукт в него “, споделя пред bTV Момчил.

Макар и горделив с постигнатото, предприемачът споделя, че имат още работа в това да изградят цифрова връзка сред клиента и компанията. 

" Навремето майка ми и татко ми имаха малко магазинче за облекла втора ръка. Майка ми имаше доста добър метод към клиентите. Идва нова стока, тя стартира да звъни и да споделя, че ще я резервира за някой. То не е просто да продаваш за оборота, а да изграждаш връзка с крайния консуматор, самостоятелен метод “, споделя Кюркчиев. 

Въпросът е обвързван с лични данни, само че също по този начин и с изкуствен интелект и опцията да направиш, тъй че крайният консуматор да почувства, че услугата, която получава е съответстваща. По думите му персоналните данни са благосъстоятелност на фирмите, както и на крайните консуматори, а той самичък оги обработва. 

Преди да реализира грандиозни триумфи Момчил чува " не “ доста пъти в живота си.

" Спомням си още първия рунд финансиране - 800 000 $, трябваше да приказвам със 160 вложителя, от които 140 пъти ми споделиха " не “ и 20 пъти – " да “. Едно от най-важните качества на бизнесмена е да имаш по-дебела кожа и да не се отказваш “, прибавя още той. 

На събиране той се среща с български вложители, измежду които Любен Белов и Васко Терзиев. Чрез тях той съумява да събере другата половина от парите, нужни за стартирането на компанията.

Момчил прекарва лятото сред София, Русе, морето защото работата му разрешава да работи отдалечено и се възползва от опцията да бъде покрай роднините.

" Всеки път, когато се върнем за по-дълго виждам какво ми липсва в Америка и това са децата зад блока, бабите и обществото, което се построява “, споделя той. 

Когато е в 4 клас, Момчил взема решение задания по математика по 20 часа на седмица. Има няколко първи места на математически олимпиади. След като приключва британската гимназия в Русе, е признат в държавния университет на Ню Йорк със стипендия. Там приключва три бакалавърски степени, след това и магистратура. Днес той има две момчета – в 1 и 2 клас, които знаят доста добър български език.

" Вкъщи е неразрешено да се приказва на различен език с изключение на българския. Ходим на неделно учебно заведение. Това е едно от нещата, с които най-вече се гордея “, споделя той пред Петя Дикова. 

Момчил споделя за решението си да напусне Гугъл. 

" Понеже имам инженерно обучение снаправих една табличка. В едната колонка имаше плюсове и минуси. Плюсовете да напусна бяха по-малко от минусите, тъй като оставяш зад себе си много удобна работа. Бях чул една сентенция - в случай че човек е в 60-те си години и споделя историята на живота си, каква би желал да е тя. Осъзнах, че мога да прекарам останалата част от живота си в Google и историята, която ще описвам на внуците си ще е извънредно скучна. Човешкият живот е цялост от всички сложни решения, които взимаш “, споделя предприемачът. 

Още през 2007 година Момчил  има пейджър, с цел да може да реагира и да поправи възможни прблеми в Google. Всяка промяна продължава повече от 14 часа. Но по думите на Кюркчиев хубавата заплата и безплатната храна в Google крият риск да те отклонят от огромните ти фантазии.

" Преди време в Бостън е имало проучване за човешкото благополучие. Попитал иса хората какво прави щастието – половината са споделили пари, а ¼ - въздействие. Оказва се, че нито едно от двете нямат корелация с щастието.  Човешките взаимоотношения  са единственото, което дава щастието. В нашата компания постоянно сме наблягали навръх това. За да бъде един човек благополучен,трябва да построява стойностни взаимоотношения с хората към себе си “, добавя той. 

Момчил споделя, че след пандемията, към този момент прекарва повече време в родината. Идва най-малко два пъти в годината, като лятото се стреми да остане най-малко два месеца. Споделя, че би се върнал в България, а обичаната му българска сентенция е " Който се мъчи, той ще се пъчи “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР